У средишту пажње

Неизвестан исход Брегзита и још неизвеснија будућност британске владе. Да ли је Уједињено краљевство спремно да напусти Европску унију и како ће Брисел реаговати на поруке из Лондона?

Оба дома британског парламента прихватила су расправу о закону којим би се спречио Брегзит без договора. Премијер Борис Џонсон узвратио је захтевом за расписивање ванредних избора. Предложеним законом премијеру је дат рок да до 19. октобра обезбеди парламентарну већину за план изласка или за Брегзит без договора. У супротном ће од Брисела морати да затражи продужење рока за напуштање Европске уније до 31. јануара 2020. године.

Европска комисија позвала је 27 земаља чланица Уније да се припреме за "неуређени" излазак Уједињеног краљевства из заједнице. За европске привреднике који тргују са британским компанијама објављено је и детаљно упутство за финалне припреме у случају таквог сценарија. Гост емисије је Милан Игрутиновић из Института за европске студије.

Уредник и водитељ је Никола Денчић. 

број коментара 0 Пошаљи коментар
У средишту пажње У средишту пажње

Аутор:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]