Романо Тхем

Једна од занимљивијих репортажа коју смо до сада емитовали у Свету Рома је прича о Ромима у великом Народном оркестру РТС-а и музичарима који су оставили дубок траг у препознатљивом стилу извођења музике и вођења овог познатог ансамбла. Ненад Камиџорац, музички уредник у Радио Београду, дао је немерљив допринос у настајању ове специјалне емисије. Данас настављамо разговор о истој теми али га и проширујемо. Говоримо о утицају Рома врсних музичара, на влашку музику. Сазнаћете, такође, које критеријуме је потребно задовољити да би неко постао члан великог Народног оркестра РТС-а.

Друга тема коју репризирамо у данашњој емисији носи наслов Тито и Роми. Покушавали смо да одгонетнемо какав је Тито био председник за Роме и какав је однос имао према ромској заједници? У проналажењу одговора помагали су нам Есма Реџепова, велика дива ромске музике и Рајко Ђурић један од првака Интернационалног ромског покрета.

Емисију воде Уна Бериша и Бранко Ђурић.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Романо Тхем Романо Тхем

Аутор:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]