Tаласање - Шетња

Дан грађевинара обележава се у знак сећања на штрајк у којем су се пре 79 година на улицама борили за своја права. Нисмо заборавили велике грађевинске фирме које су проносиле славу ове гране широм света. Последњих година, међутим, на овај дан углавном се бавимо црном статистиком броја страдалих људи на градилиштима и питамо се зашто су најбољи грађевинци напустили земљу. Саговорник нам је председник Самосталног Синдиката грађевинара и индустрије грађевинског материјала, Саша Торлаковић.

Ретко које телевизијско остварење привуче толико пажње јавности колико недавно емитована серија Чернобиљ. Истинита прича о највећој светској еколошкој катастрофи узбуркала је многе духове и актуелизовала недоумице о употреби нуклеране енергије. Један од наших стручњака, др Ђорђе Лазаревић из Нуклеарних објеката Србије, боравио је протекле седмице у Чернобиљу и подсетиће нас на размере несреће која је задесила свет, узроке и последице, шта смо научили из тога и како се данас односимо према употреби нуклеарне енергије у мирнодопске сврхе.

Кад се преко рамена гледају две силе које нуклеарни потенцијал користе за израду оружја, онда читава планета стрепи. Може ли последња криза око Кашмира, довести до још једног индијско-пакистанског рата- тема је рубрике Поглед у свет.

Поглед у прошлост, посредством једне изложбе која је недавно приређена у Риму, понудиће нам занимљиве претпоставке о сличностима и разликама две античке цивилизације - Римске и Кинеске.

Уредник и водитељ емисије је Оливера Стајић.

број коментара 0 Пошаљи коментар