Новости дана

На Јахорини је одржана пленарна седница шефова делегација земаља Самита Процеса за сарадњу у Југоисточној Европи. Разговарало се о миграцијама, регионалној сарадњи, али и Косову и Метохији. Усвојена је и декларација у којој је наглашено да пуна интеграција региона у Европску унију служи најбољим интересима Европе. Учесници самита сагласни су да је перспектива чланства у Унији најснажнији подстицај за неопходне реформе, и најбољи гарант трајном миру, стабилности и безбедности у региону. На самиту се, иако су позвани, нису појавили политичари из Приштине. Премијерка Ана Брнабић на Јахорини се срела са бугарским премијером Бојком Борисовом, што је била прилика да се разјасне неспоразуми настали због изјаве Борисова о косовској независности.


Односи Бугарске и Србије после недавне изјаве премијера Бојка Борисова о Косову и будућем шефу европске дипломатије Ђузепу Борељу и на маргинама неформалног састанка министара спољних послова чланица ОЕБС-а у Високим Татрама у Словачкој. Шеф дипломатије Ивица Дачић разговарао је са бугарском колегиницом Екатарином Захаријевом. Закључено је да се ради погрешној интерпретацији у српским медијима и да су изглађени сви неспоразуми.

Специјални суд у Приштини укинуо је притвор Милошу Петковићу из Мале Круше, осумњиченом за ратне злочине над цивилним становништвом у том селу у општини Ораховац. То је потврдио његов бранилац, адвокат Љубинко Тодоровић.Адвокат је истакао да је пријава против Петковића била "лажна", о чему говори и одустајање од исказа три наводна сведока. Овај поступак је у фази истраге косовског тужилаштва и оптужница још није подигнута. Петковић је ухапшен у Мађарској 2018. године по међународној потерници коју је издао Еулекс, а 17. маја ове године изручен косовским правосудним органима.   

Светски дан становништва обележава се у јулу зато што је тог месеца 1987. године светска популација достигла број од пет милијарди становника. Већина глобалних питања и проблема који захтевају хитно решавање односи се на младе особе, девојке и жене, смањивање сиромаштва, побољшање здравља, старење популације и урбанизацију. Поводом предстојећег Светског дана становништва, који се обележава 11. јула, министар за рад Зоран Ђорђевић каже да је проблем сваког појединца, заправо проблем државе.

У гимназијама и средњим школама данас се завршава први уписни круг за нову школску годину. Ђаци, који нису успели да се упишу у првом, предају листе жеља за други уписни круг, који је заказан за четвртак, 11. јул. Први пут упис је могућ и електронским путем. Најтраженији образовни профили су медицинске сестре, кувари, ај-ти одељења, али и златари за које се у једној школи за 20 места јавило више од 350 ученика.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Ненад Селаковић.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]