Новости дана

"Решење косметског проблема јесте питање за Србе и Албанце који би се можда већ и договорили  да су их светске силе оставиле на миру" ,рекао је гостујући у дневнику РТС - а председник Србије Александар Вучић. Додаје и да не би доживео као лични пораз уколико  се договор Београда и Приштине не постигне за време његовог мандата. Понавља да ће у септембру или октобру ићи на Косово и Метохију како би представио најважније пројекте и најављује нови инвестициони циклус вредан 10 милијарди евра. 

Шеф  спске дипломатије Ивица Дачић поручио је у Сарајеву да је региону потребна јача улога и већи ангажман Европске уније, иначе, каже, Европа неће бити тип сна, слободе и демократије каквој се тежило. Оценио је да  је Србији и целом региону место у Европској унији. Нагласио да је Србија спремна да  ради на унапредјењу политичке климе и дијалога, помирења, толеранције и отворености према сарадњи, што је кључни предуслов за стабилност и просперитет региона Југоисточне Европе .

Министар Дачић представља Србију на састанку министара спољних послова Процеса сарадње у југоисточној Европи у Сарајеву.

Лидер опозиционе конзервативне Нове демократије Кирјакос Мицотакис положио је заклетву као нови премијер Грчке. Мицотакис је заклетву положио у присуству грчког председника Прокописа Павлопулоса. Састав нове владе биће познат вечерас. Конзервативна Нова демократија победила је на јучерашњим превременим парламентарним изборима у Грчкој,  и поразила владајућу Сиризу грчког премијера Алексиса Ципраса.

Скупштина Србије усвојила је Закон за реализацију пројекта Моравски коридор. Почетак изградње деонице од Појата до Прељине очекује се средином месеца, а завршетак за две и по године. Скупштина је усвојила, између осталих, и Закон о науци и истраживањима, којим ће бити решено институционално финансирање истраживача, Закон о накнадама за коришћење јавних добара којима се цена путарине у Србији повећава за 12 одсто и Закон о комуналној милицији.

Прекограничним пројектом "Разнобојна сарадња" за који је Европска унија дала 3,2 милиона евра, Суботица и Морахалом добијају културне центре два народа, а тиме и заједничке манифестације и фестивале. У познатој бањи, близу мађарско-српске границе, отворен је Српски културни центар.Отварању су присуствовали Никола Селаковић, генерални секретар председника Србије и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања Србије.

Уредник емисије Наташа Ракетић.

Уредник вести Ирена Јеловац.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]