Новости дана

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић пренела је након консултација са представницима посланичких група да је закључено да су нужне измене и допуне Пословника како би се омогућио бољи рад парламента до редовних избора. Гојковићева је, у обраћању медијима, објаснила да је одржала седницу Колегијума Народне скупштине и да се отворено расправљало о томе како унапредити рад парламента и на који начин да посланици боље заступају интересе градјана. Рекла је да је задовољна начином и садржином дискусија шефова посланичких група. Учествовале су две опозиционе партије, односно посланичке групе - Српске радикалне странке Војислава Шешеља, и посланичка група Либерално демократске партије Чедомира Јовановића, затим и самостални посланик Миладин Шеврлић, као и представници владајуће коалиције,рекла је Маја Гојковић. Она је навела да је на састанку закључено како је потребно да сви заједно размисле о изменама и допунама важећих правила и процедуре по којој ради Скупштина.

Влада Србије је усвојила предлог Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима који би до краја недеље требало да буде у скупштинској процедури. Предлаже се да се преостали део дуга конвертује у евре и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто. Каматна стопа ограничена је на 3,4 одсто плус тромесечни или шестомесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од 4 одсто. Министар финансија Синиша Мали истакао је да се са лекс специјалисом решава проблем који постоји више од деценију и да је после тешких преговора пронадјено компромисно решење, наводи се у саопштењу. Обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга. У року од 30 дана од дана ступања на снагу закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора.

Пожар у готској катедрали Нотр-Дам у Паризу је савладан. Службе за ванредне ситуације тренутно гасе тињајуће остатке ватре. Кров је потпуно изгорео, а звоник се урушио. После скоро деветочасовне борбе, пожар у катедрали из 12. века стављен је под контролу. Париско тужилаштво је саопштило да је, за сада, искључена могућност да је пожар подметнут или да има везе са тероризмом. У Нотр- Даму је у току била реконструкција, па би могући узрок могао бити у вези са реновирањем, вредним шест милиона евра. Катедралу је синоћ посетио француски председник Емануел Макрон и поручио да ће она бити обновљена.

Манифестација "Дани Београда" почела је свечаним дефилеом Кнез Михаиловом улицом и полагањем венаца на спомен-обележје на Калемегдану, месту где је последњи турски командант Али Риза-паша предао 1867. године кључеве града кнезу Михаилу Обреновићу. На челу поворке били су оркестар Министарства унутрашњих послова и питомци Војске Србије. Дане Београда који ће трајати до 19. априла својим плесом и званично су отворили чланови Клуба љубитеља плеса.

Уредник и водитељ Слободан Петровић.

Уредник вести Ирена Јеловац.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]