Новости дана

У Крагујевцу су младим научницима уручени кључеви 84 стана које је финансирала Влада. Кључеве је уручила премијерка Ана Брнабић. Станове су добили научници са 12 факултета Универзитета у Крагујевцу. Премијерка је рекла да је реч о веома важном пројекту, који ће се наставити. Понавља да је образовање приоритет за Владу Србије и најављује да ће буџет за то у наредној години бити 10 пута већи.

Скупштина Србије почиње расправу о четири закона из области здравства. Једна од значајнијих новина је да ће родитељи тешко болесне деце, који су до сада током боловања примали 65 одсто плате, сада добијати 100 одсто. Они ће моћи да остану на боловању до излечења или до пунолетства детета. Новина је и да изабрани лекар утврђује привремену спреченост за рад до 60 дана, уместо до 30. У сету прописа о здравству је и Закон о супстанцама које се користе у недозвољеној производњи опојних дрога.

На данашњи дан, пре 20 година, током НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију, јединице југословенске противваздухопловне одбране обориле су авион америчког ратног ваздухопловства „ЕФ-117А", познатијег као "невидљиви". То је био први и једини потврђен губитак авиона НАТО алијансе израђеног у стелт технологији. Погођен је изнад Срема из руског ракетног система Е-125 "нева", а срушио се близу села Буђановци, код Руме. Пилот Дејл Зелко спасио се катапултирањем.

Грчко министарство спољних послова упутило је демарш турском амбасадору у Атини пошто турски борбени авиони све чешће нарушавају ваздушни простор Грчке. Разлог за демарш је било "ометање" хеликоптера којим је летео грчки премијер Алексис Ципрас на оство Агатониси у Егејском мору, где је присуствовао обележавању годишњице устанка против османске владавине 1821-ве вгодине, преноси грчки лист Катимерини.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ненад Селаковић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]