Новости дана

Најновији потез приштинских институција представља покушај гушења основних људских права Срба на КиМ, а крајни циљ је исељавање Срба из Покрајине. То је за РТС рекао ректор Раде Грбић поводом нацрта косовског Закона о високом образовању, којим се Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици интегрише у тзв. косовски систем.

У Бриселу се одржава дводневни самит Европске уније. Очекује се да ће главна тема бити Брегзит. Састанку ће присуствовати и британска премијерка Тереза Меј. Уочи самита, немачка канцеларка Ангела Меркел је у Бундестагу рекла да ће се  до последњег тренутка залагати да Велика Британија не напусти Унију без договора.

Помоћ Заштитиника грађана прошле године затражило је скоро 10 хиљада људи. Готово  четвртина проблема је решена, наводи се у  прошлогодишњем извештају Заштитиника грађана  који је стигао у Скупштину Србије. Грађане највише муче нерешени имовинско-правни односи, а забрињава и притисак на новинаре.

54. Међународни салона аутомобила у Београду отвара се у 18 часова. Под куполом сајма окипиће се 400 излагача, биће 80 премијера, од чега су многи аутомобили на електрични и хибридни погон. Сајам сваке године прода трећину нових возила на тржишту, а тренутно је највећа сајамска приредба у региону. Велики произвођачи одустају од најпознатијих сајмова и све више долазе у Београд, каже Милош Петровић из Српске асоцијације увозника возила и делова.

Свет обележава Дан поезије. Прогласио га је Унеско пре тачно две деценије. Традиционално, Културни центар Београда тих дана постаје центар песничке речи, са бројним гостима и програмима, који се ове године одвијају под насловом „Читање града". Да ли је поезија изгубила трку са модерним технологијама, и колико млади читају песме, слушамо у прилогу Иванке Јоксимовић.

Уредник и водитељ: Наташа Ракетић

Уредник вести: Ненад Селаковић

Насловна страна: Ректорат Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]