Доживети стоту

Старији нису оптерећење за економију своје државе, а млади мало доприносе тој економији. Људи трећег доба помажу своје породице чувајући им децу и допуњују кућни буџет редовним пензијама. Ово су неки од резултата истраживања "Међугенерацијска размена и ставови" Црвеног крста Србије и Центра за одговорну акцију, а уз подршку Кабинета министарке без портфеља задужене за демографију и популациону политику проф. др Славице Ђукић Дејановић.

Ко ће бринути о старима ако не буде младих? Како против "беле куге"? Одговоре ћемо потражити од проф. др  Драгана Батавељића,  председника  Удружења „Опстанак" које се бори за неговање породичних вредности и повећање наталитета у Србији. Недавно је објавио књигу "Трећи српски устанак - устанак за опстанак".

Зашто је важно да чувамо бубреге и каква је њихова улога за несметано функционисање организма? Како живе болесници на хемодијализи и зашто је трансплантација бубрега за тешко оболеле  најбољи лек? О томе ћемо сазнати више од проф. др Радомира Наумовића, интернисте нефролога  из Клинике за нефрологију (КЦС) и председника Удружења нефролога Србије.

У рубрици за културу Светлана Младеновић ће представити роман Горана Марковића "Београдски трио" који је био у најужем избору за НИН-ову награду. У књижарама се, за мање од три месеца, појавило треће издање Марковићевог романа посвећеног Голом отоку.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Први програм, 9:05.

Насловна страница  -  Конференција у Црвеном крсту "Међугенерацијска размена и ставови"
број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]