Романо Тхем

Народна поезија код Рома, чини главну садржину ромске традиционалне књижевности, која је углавном орална. Јер, Роми је све донедавно нису записивали, због тога што су углавном били неписмени.То потврђује чињеница да су Роми до скора, као једино средство међусобне „писане“ комуникације користили Патрин – Лист.

Од суштинског и одлучујућег значаја је то да ли је та књижевност првобитно настала у крилу самог народа или је наслеђено културно добро. Јер, истраживања су потврдила да је и једно и друго могућно и да се у књижевности многих народа појављују и преплићу оба случаја.

Кад се каже народна књижевност, онда се пре свега, мисли на усмено народно стваралаштво овог народа које се преносили с колена на колено. Због тога у вечерашњој емисији говоримо како је Бог у ромској народној поезији, заступљен у песмама код Рома.

Емисију припремили о воде Драгољуб Ацковић и Уна Бериша.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Романо Тхем Романо Тхем

Аутор:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]