Доживети стоту

Да ли је крај радног века почетак мирнијег и безбрижнијег доба или увод у изолацију и осећај бескорисности? О значају психо-социјалне припреме за одлазак у пензију разговараћемо са Паулином Фирићаски, психологом Геронтолошког центра у Београду.

А да живот има смисла и после пензионисања, потврдиће  професор биологије у пензији Живко Славковић из Рибнице код Краљева. Српски Робинзон Крусо дане проводи сакупљајући лековито биље, а у дворишту  чува овце, козе и пернату живину.

Минуте за здравље издвојићемо за магнетну резонацу срца и крвних судова. О добробитима те дијагностичке методе, о спортској медицини и лечењу хипертензије отпорне на лекове, говориће директорка Клиничко-болничког центра "Бежанијска коса" у Београду, кардиолог Марија Здравковић.  

У рубрици за клутуру Светлана Младеновић ће представити роман грчког писца Димитриса Сотакиса "Прича о супермаркету". Главни  јунак  књиге,  Робинзон, трагајући за суштином  тек на пустом острву, у сопственом супермаркету,  проналази животни смисао.

Уредник и водитељ  Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Први програм, 9:05

Насловна страна -  Фото/Дом за старе Вождовац

број коментара 0 Пошаљи коментар
Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]