Новости дана

Србија потпуно верује у челично пријатељство са Кином, рекао је председник Александар Вучић у разговору с кинексом амбасадорком Чен Бо. Додао је да се Србија искрено радује успесима Кине на унутрашњем и међународном плану, јер то доноси већи напредак целом свету, као и више правде у светском поретку. Вучић је изјавио и да се темељно припрема за учешће на Другом форуму лидера за медјународну сарадњу Појас и пут, са жељом да и следећа његова посета Кини буде успешна као и претходне. Амбасадорка је рекла да и Кина придаје велики значај стратешком партнерству са Србијом и да је за Кину пријатељство са Србијом дугорочно. Двоје саговорника су размотрили и напредак заједничких пројеката двеју земаља.

Копаоник бизнис форум настављен је пленарном сесијом "Утицај развоја инфраструктуре, иновација и активне политике запошљавања на раст". Министарка Зорана Михајловић је изјавила да ће 2019. година бити прекретница за развој инфраструктуре у земљи и најавила почетак новог инвестиционог циклуса вредног пет милијарди евра. "Дође моменат када схватите да више нема повратка на старо," поручила је министарка.

На годишњој седници Свекинеског народног конгреса, власти Кине најавиле су резање пореза и других намета за компаније и произвођаче у вредности од око 300 милијарди долара како би се убрзао економски раст који стагнира у поређењу с претходним годинама. Трговински рат са Сједињеним Америчким Државама приморао је Пекинг да опрезније планира буџет. Преговори са Америком су веома тешки,посебно због различитих система ,културе и степена развоја две државе, кажу у кинеском министарству трговине.

Прва седница редовног заседања Скупштине Србије у овој години почела је интонирањем химне, а испред Дома Народне скупштине посланике је дочекала Гарда Војске Србије. На дневном реду је више законских предлога,међу којима су и предлози закона о Централном регистру становништва, туризму, угоститељству, као и Предлог закона о изменама и допунама Закона о безбедности хране. Посланици опозиционих партија, бојкотују рад парламента. Део опозиције организовао је у холу рад, како су најавили, паралелног парламента, ван пленарног заседања. Они траже смену председнице парламента Маје Гојковић и више простора за опозиционе странке.

Уредник и водитељ: Слободан Петровић

Уредник вести: Ирена Јеловац

број коментара 0 Пошаљи коментар