Недељом за село

Влада Србије донела је Уредбу о финансијској подршци пољопривредним произвођачима за куповину дизел горива у износу од 20 динара по литру, до 60 литара по хектару, за највише 20 хектара. За ту намену обезбеђено је 1,9 милијарди динара. Пријаве се Управи за трезор могу подносити од 1. марта до 31. априла.

Због суше и касне сетве пшеница се тренутно налази у фази бокорења. Стручњаци процењују да ће род бити смањен, али се још не зна колико. Још је гора ситуација са уљаном репицом која на пола површина уопште није никла, па су је многи већ преорали.

Због опасности од афричке куге свиња, у граничном подручју са Румунијом спроводи се појачан одстрел дивљих свиња које треба да буду сведене на биолошки минимум.

Ових дана воћари су почели резидбу, један од најважнијих послова у воћњацима. Међутим, прошлогодишњи род јабука у појединим крајевима још је у хладњачама јер није било руских откупљивача. Професор Пољопривредног факултета у Новом Саду  Зоран Кесеровић каже да ће, зарад бољег пласмана јабука, произвођачи морати да мењају сортимент.

Због лепог времена, пчеле су почеле да излазе. Нови хладни талас могао би да нанесе штету друштвима, кажу пчелари и додају да се право стање у кошницама неће знати пре краја марта.

Уредник и водитељ Даворка Тешић.  

број коментара 0 Пошаљи коментар
Недељом за село Недељом за село

Аутор:
Даворка Тешић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]