Новости дана

Србија треба да стреми бољим односима са Америком, рекао је председник Александар Вучић на отварању изложбе "Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе" у Архиву Србије, поводом 100 година од Српског дана у Вашингтону. Београд ипак не може да пружи више него што су његови интереси и то Вашингтон треба да разуме, истакао је Вучић. Изразио је наду да ће Америка поштовати Србију као што Србија поштује ту земљу и поручио да желимо пријатељство и партнерство у миру. Амерички амбасадор Кајл Скот је истакао да Сједињене Америчке Државе у Србији виде "дуговечног пријатеља" и додао да документа на изложби откривају велико поштовање и дивљење које су Американци осећали према српском народу, али и наклоност Срба према америчком народу.

Америчка администрација спремна је да Србији пружи подршку у проналажењу компромисног решења за питање Косова и Метохије, што је у овом тренутку веома позитивно за нашу земљу, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић, сумирајући дводневну посету Вашингтону, где је боравио поводом обележавања сто година од подизања српске заставе на Белој кући. Навео је да је тренутна ситуација у односима двеју држава битно другачија него у ранијем периоду и о томе је, како каже, обавестио и председника Србије.

Стручњаци судске медицине настављају процес идентификације десетина жртава једног од најгорих шумских пожара који је погодио Грчку. У пожару су настрадале 83 особе, а велики број је изгорео толико да не може бити препознат, па се форензичари ослањају на ДНК узорке родбине. Припадници обалске страже и рониоци претражују море у потрази за могућим жртвама. И даље се не зна узрок катастрофалне несреће. У јавности се преиспитују реакције надлежних служби током пожара, с посебним акцентом на то зашто није наредјена евакуација градјана угроженог подручја Атике.

Млада српска тенисерка Олга Даниловић остварила је највећу победу у каријери, пошто је победила 10-ту тенисерку света, Немицу Јулију Гергес са 2:0, по сетовима 6:3, 6:3, за полуфинале турнира у Москви. У борби за финале играће са Белорускињом Александром Саснович.

Потпуно помрачење Месеца, најдуже у овом веку, догодиће се вечерас. Из Србије ће моћи да се посматра у трајању од готово пет и по сати, а тотално помрачење ће трајати сат и 43 минута. Врхунац помрачења је најављен за 22 часа и 21 минута.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

Уредник вести: Тина Амић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]