Доживети стоту

Почетком јула, захваљујући подршци Министарства за рад и социјалну политику, старије особе ће моћи да потраже смештај и у приватним домовима, под истим условима као и у државним установама. Тако ће бити скраћене листе чекања и обезбеђена подједнако квалитетна услуга без обзира за који дом се будући корисник одлучи. Више појединости о томе сазнаћемо од Марине Бајић.

А како се прослављао 25. мај - Дан младости и рођендан председника СФРЈ Јосипа Броза, подсетиће нас проф. др Kатица Стевановић Хедрих која је далеке 1969. године предала штафету другу Титу. Била је најбољи студент Нишког универзитета (Машински факултет) са просечном оценом 9,67 школске 1966/67. године.

Тај врхунски успех отворио јој је стазу до Титове ложе на Стадиону ЈНА када је, у име свих Југословена, донела бронзану штафетну палицу вољеном председнику. Kатица данас има 74 године. Поделиће са нама југоносталгична сећања. Представиће и свој педагошки и научно-истраживачки рад из области механике и динамике, по којем је позната широм света.

Рубрику за културу издвојили смо за књигу Николе Бертолина "Моји завичаји", а у историјској радио-читанци ћемо се вратити у време физичара, професора и проналазача који је први осветлио Београд и Србију - Ђорђа Станојевића.

Уредник и водитељ Марина Стојадиновић.

Музички уредник Драган Димић.

Радио Београд Један, 9:05.  

Насловна слика - Kатица Стевановић Хедрих са Титом и Јованком у Белом двору; приватна збирка/Катица Стевановић Хедрих

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 26. мај 2018, 16:10) - Petar Milovanović [нерегистровани]

Pohvala

Nostalgična reportaža o gospođi Katici Stevanovic Hedrih vratila me je u mladost i bezbrižne dane dok je postojala SFRJ. Životni i profesionalni put profesorke mašinstva je poučan, dirljiv i još jedna slika o nama - žena čija je dostignuća prepoznao ceo svet, u svojoj zemlji nije postala član SANU, niti je dobila neku univerzitetsku nagradu. Lepo je što je Radio Beograd Jedan emitovao priču o Katici. Komplimenti uredniku emisije i menadžmentu RTS-a.

Доживети стоту Доживети стоту

Аутор:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет година доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]