Моја књига

Слободан Јовић, песник и уредник, говори о томе као је открио поезију Новице Тадића, како је његову књигу песама ''Ђаволов друг'' доживео у првом читалачком сусрету, а како у каснијим читањима. Новица Тадић (1949-2011) један је од најзначајнијих српских песника друге половине 20. века. У стиховима Новице Тадића спојени су доживљај града који има инферналне контуре, осећање живота као пада у коме је човек сучен са демонском силом зла и мрачном страном постојања, и молитвени тон певања којим се песник обраћа Богу покушавајући да наслути постојање неке више и чистије сфере. Реч је песнику однеговане осећајности, у чијим се стиховима мешају црни хумор, гротеска, иронија и сасвим особени лиризам.

Наш саговорник говори о томе шта му као читаоцу значи сусрет са збирком песама ''Ђаволов друг'', и колико му је у његовом песничком стварању био значајан сусрет са песништвом Новице Тадића.

Слободан Јовић живи у Тобуту, општина Лопаре, на Мајевици, у Републици Српској. Ради као учитељ. Објавио је три песничке књиге. Уредник је часописа за језик, књижевност и духовност ''Бокатин Дијак'''.    
    
Аутор и водитељ емисије: Војислав Карановић

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 01. јул 2018, 09:26) - Čedomir Suknović [нерегистровани]

"kad poslim na sebe prekrstim se "

meni je taj stih vrlo drag
sa Novom se znam od ranog detinjstva brat mi je od tetke imao bi puno toga da kažem poz Čedomir

Моја књига Моја књига

Аутор:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]