Новости дана

И ове године Хрватска у Блајбургу обележава годишњицу страдања усташких војника на крају Другог светског рата. У том аустријском градићу окупили су се представници власти, цркве и грађани. Први пут од одржавања комеморације у Блајбургу биће одржане и демонстрације против тог скупа. Kомеморација у Блајбургу ове године је била суочена са највећом критиком у Аустрији. Јавност је тражила да се скуп забрани, што влада није прихватила.

У Ираку се, уз појачане мере безбедности, одржавају ванредни парламентарни избори. То су први избори од протеривања Исламске државе из Ирака и четврти од када је коалиција предвођена Сједињеним Америчким Државама свргнула режим Садама Хусеина. Према прогнозама, ни једна странка неће освојити већину, па се очекује да ће преговори око формирања коалиције, владе и избора премијера - трајати месецима.

Мушка карате селекција Србије кроз репесаж је изборила меч за бронзану медаљу на шампионату Европе у Новом Саду и сутра ће се за одличје борити против Азербејџана. Српски каратисти су у репесажу савладали Белгију 3:1. У финалу категорије до 67 килограма, касније данас, Стефан Јоксић бориће се за златну медаљу против браниоца титуле Ујгура Бурука из Турске.

Вечерас је велико финале 63-ће "Песме Евровизије" у Лисабону. Србију ће представљати група "Сања Илић и Балканика" са песмом "Нова деца", под редним бројем 10. У финалу ће наступити представници 26 земаља. Пренос је на Првом програму Радио Београда од 21 час.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]