Забавник

Први дугометражни цртани филм “Снежана и седам патуљака”, у продукцији студија Волта Дизнија из 1937. био је, како је то један новинар описао, први блокбастер у историји покретних слика. Али ако познаваоце упитате да ли је то био и најбољи Дизнијев филм – највероватније ће вам рећи – не, бољи је био “Пинокио”.

Рад на "Пинокију" Волт Дизни је почео пре него што је публика видела "Снежану и седам патуљака". Још током постпродукције будућег великог филмског хита, сценаристи су Дизнију скренули пажњу на роман италијанског писца Kарла Kолодија "Пинокијеве пустоловине" који је објављен 1891. године. Дизни је више био за адаптацију Бамбија, и неко време се ломио између ова два дечја штива и на крају се ипак одлучио за дрвеног лутка. Посла је било преко главе јер је у току била изградња новог филмског студија, реализација краткометражних филмова, а у току су били и планови за снимање "Алисе у земљи чуда" која ће се на филмском платну појавити много касније.

Најпопуларније певачице у Француској 1966. биле су Франсоаз Арди, Силви Вартан, Шеила, Миреј Матје и Франс Гал. Наредне године, у фебруарском броју Џубокса, Ардијева је позирала једном сликару, Силви се спремала на пут од 40 хиљада километара, Шеила је искусила први филмски пољубац, Миреј Матје је добила вредан поклон анонимног обожаваоца, а Франс Гал је покушавала да дође до улоге на филму. Идемо редом, а шта претекне, биће у неком од наредних Забавника.

Одлазимо и у мрачни енглески средњи век, када је строгост била на цени, свуда па и у судству. Смртна казна следовала је убицама, издајницима домовине, али и коњокрадицама. А народ се довијао како је знао и умео и дочуо да код црквеног суда може да има прођу један библијски псалам - 51. по реду, могло би се рећи спасоносни.

Уредник и водитељ: Мирјана Блажић

 

број коментара 0 Пошаљи коментар