Читај ми!

Фестивал у Вербијеу 2022

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 18. јула ове године у Комбен дворани у Вербијеу, у оквиру фестивала који се сваког лета одржава у овом швајцарском граду, а који нам је уступљен посредством међународне размене чланица Еурорадија. На овом концерту наступили су чланови Камерног фестивалског оркестра из Вербијеа под управом Габора Такач-Нађа, а солиста је био јапански пијаниста Мао Фуџита. Суделовали су и вокални солисти – Јулија Марија Дан, сопран, Ема Николовска, мецосопран, Еј Џеј Глукарт, тенор и Михал Петренко, бас – као и Бахов хор из Минхена. Програм је у целини био посвећен делима Лудвига ван Бетовена.

Прво ћете чути Клавирски концерт у Бе дуру, број 2 опус 19 у којем ће солистичку деоницу одсвирати Мао Фуџита. Овај уметник пажњу јавности привукао је 2010. године након освојене награде на Међународном пијанистичком такмичењу у Тајвану, а потом је одликован и наградама на конкурсима у Бечу 2013, као и у Швајцарској 2017, на Међународном такмичењу пијаниста које носи име Кларе Хаскил. Године 2019. овенчан је сребрном медаљом на такмичењу Чајковски.

Други део концерта испунило је једно од ремек-дела музичке историје: Бетовенова Девета симфонија у де молу, опус 125. Ово монументално остварење, писано између 1818. и 1823. године, кристализује, како то истичу музиколози, све идеје које су композитора окупирале током стваралаштва. Посебан фокус Бетовен је усмерио на последњи став, славну Оду радости коју је компоновао на Шилерове стихове, а која позива на јединство међу људима. Дело је премијерно изведено 7. маја 1824. године у Бечу.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

број коментара 0 Пошаљи коментар