Читај ми!

Фестивал Промс 2022

Репродуковаћемо снимак концерта одржаног 27. јула у Ројал Алберт холу у Лондону, када су наступили су чланови Националног оркестра Би-Би-Сија из Велса под управом Ендрјуа Мензија. Солисти су били Елизабет Левелин, сопран и Жак Имбраило, баритон, а суделовали су и чланови Симфонијског хора Би-Би-Сија и Националног хора Би-Би-Сија из Велса. На концертном програму била су дела инспирисана морем из пера троје истакнутих британских композитора двадесетог века: Дорин Карвитен, Грејс Вилијамс и Ралфа Вона Вилијамса.

На почетку емисије слушаћете увертиру Bishop Rock Дорин Карвитен из 1952. године, у којој је композиторка музиком представила овај светионик позициониран на најзападнијој тачки Енглеске. Према њеним речима „... усамљена кула је последњи поглед на копно који има морепловац, док путнику из Новог Света представља симбол добродошлице након суморних вода Атлантика". Дорин Карвитен је музиком дочарала светионик у олуји, али и када је море мирно.

Након тога следи композиција Скице мора Грејс Вилијамс, коју је композиторка посветила својим родитељима. „Велики део живота провела сам крај мора", истакла је композиторка у једном интервјуу непосредно пред смрт 1977. године, посебно нагласивши: „... никада се нећу уморити од гледања у море и слушања тих дивних звукова које оно ствара". Скице мора је компоновала 1944, пред повратак из Лондона у родни Бери, међутим дело је премијерно изведено тек 1947. године.

У другом делу концерта било је још једно остварење чија је тематика везана за море: Прва симфонија Ралфа Вона Вилијамса, названа Симфонија мора, коју је композитор писао у периоду од 1903. до 1909. на стихове америчког песника Волта Витмена из збирке Влати траве. Дело је премијерно изведено на Фестивалу у Лидсу 1910. године, на Вон Вилијамсов 38. рођендан, а он је том приликом и дириговао хором и оркестром.

Уредница Ирина Максимовић Шашић

број коментара 0 Пошаљи коментар