Директан пренос из Коларчеве задужбине

У суботу, 1. октобра од 20 часова, пратићете концерт Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије који ће наступити под управом Диана Чобанова. На програму су дела Алфреда Шниткеа и Родиона Шчедрина.

Један од најреспектабилнијих композитора 20. века, Алфред Шнитке, своју Гогољ свиту писао је за позоришну представу Гогољевог Ревизора. Музика је привукла пажњу не само публике, већ и диригента Генадија Рождественског, који ју је обликовао у оркестарску свиту. Исте вечери биће изведена и Кармен свита Родиона Шчедрина, дело које је композитор посветио својој супрузи, балерини Маји Плисецкој, а које је инспирисано опером Кармен Жоржа Бизеа.

Маестро Диан Чобанов је активан као музички директор Државне опере у Пловдиву. Мастер студије завршио је на Државној музичкој академији у Софији и на Универзитету за извођачке уметности у Бечу, а потом је стекао и звање доктора уметности. Поред наступа у бројним европским концертним и оперским кућама, Чобанов ради и као шеф-диригент балета Хрватске националне опере у Загребу. У сезони 2020/21 био је и гостујући диригент Српског народног позоришта у Новом Саду.

У паузи преноса чућете интервју са овим уметником.

Пренос ће реализовати уреднице Ирина Максимовић Шашић и Марија Вуковић

број коментара 0 Пошаљи коментар