Читај ми!

Џез

Репродуковаћемо снимак концерта квинтета немачке саксофонисткиње Ангелике Нисцир, одржаног 28. августа прошле године на фестивалу Недеља џеза у Келну.

Ангелика Нисцир је немачка саксофонисткиња пољског порекла, активна на сцени од раних двехиљадитих година. Од самих почетака развија ауторску каријеру на раскршћу савременог пост-бапа и слободнијих форми џеза, али истовремено наступа и у различитим контекстима: заједно са немачким биг бендовима, са модерним плесним трупама, прави музику за позориште и филм. Вишеструка је добитница престижних признања попут Немачке џез награде, награде Ехо џез, и других. Као инструменталисткиња гаји фуриозан, енергичан стил свирања на алт саксофону који вуче утицаје од Орнета Колмана и других великана овог инструмента.

За наступ на фестивалу Недеља џеза у Келну основала је потпуно нови ансамбл, где јој у предњој линији друштво прави британски саксофониста Совето Кинч. Њих двоје чине и окосницу ове поставе, коју допуњавају трубач Коен Смитс, басиста Реза Аскари и бубнар Мориц Баумгартнер. Њихов концерт представља прави свирачки спектакл са дувачима у првом плану, који укршта најбоље моменте класичног америчког фри-џеза и ритмичке фри-фанк структуре, какве је од деведесетих година прошлог века најбоље репрезентовао Стив Колман.

Аутор Никола Марковићброј коментара 0 Пошаљи коментар