Нова дискографија

Представићемо албум гитаристе Шона Шајба, објављен 2020. године за издавачку кућу Делфиан рекордс. Шајб је за овај албум добио престижну награду часописа Грамофон, за инструментално издање године.

Шон Шајб је шкотски гитариста рођен 1992. године. Студирао је на Шкотском краљевском конзерваторијуму, као један од најмлађих студената у историји ове установе. Осим класичне гитаре, Шајб свира и електричну гитару и лауту. Наступао је са свим престижним европским оркестрима и ансамблима, као и на многобројним европским фестивалима.

За издавачку кућу Делфиан је до сада објавио три критички хваљена издања, која обухватају репертоар од дела за лауту шкотских аутора из 17. века до савремених дела за електричну гитару. На свом последњем албуму за поменутог издавача, будући да је 2020. године потписао ексклузивни уговор за издавачку кућу Пентатон, Шајб се окренуо музици Јохана Себастијана Баха и његовим свитама за лауту.

Ове свите су занимљиве из више разлога. У историји музике остала је непознаница да ли их је Бах наменио чембалу или за хибридном инструменту лаути-чембалу, односно чембалу са цревним жицама. Поред тога, Бах је имао амбивалентан однос према лаути, јер је није често користио као солистички инструмент, али јесте како би обогатио звук инструменталних ансамбала. Претпоставља се и да је свирао лауту, а када је писао за овај инструмент више је користио традиционалну нотацију уместо табулатура. Оригиналне партитуре раних Бахових композиција за лауту не постоје, већ су остале сачуване само копије ових дела.

Уредница Јелена Дамјановићброј коментара 0 Пошаљи коментар