Читај ми!

Џез

Представићемо одабране нумере са албума „Code of Being“ квартета америчког саксофонисте Џејмса Брендона Луиса, објављеног за издавачку кућу Интакт Рекордс.

Саксофониста Џејмс Брендон Луис у претходних десетак година профилисао се као један од најубедљивијих свирачких наследника великог Џона Колтрејна и представника спиритуалног приступа пост-бапу и фри џезу. Његов велики пробој на сцени десио се када је 2014. објавио албум "Divine Travels" са легендарним контрабасистом Вилијамом Паркером и бубњарoм Џералдом Кливером, а до данас објавио читав низ издања у различитим малим формацијама. Премда је склон и стилским варијацијама, у свакој од постава доминира његов препознатљив, моћан тон на саксофону, у духу старе школе спиритуалног џеза из позних шездесетих.

Џејмс Брендон Луис је са пијанистом Аруаном Ортизом, басистом Бредом Џоунсом и бубњарoм Чедом Тејлором објавио је већ два албума, а последњи „Code of Being" изашао је средином октобра за швајцарски Интакт Рекордс, специјализован за издања авангардног џеза. За овај албум карактеристични су мелодични почеци нумера у којима често доминира Ортизов лиризам, да би у импровизационом сегменту потом дошло до аранжерске и ритмичке деконструкције, односно Луисових елаборираних, комплексних соло деоница. Врхунац албума је 13-оминутна нумера "Where is hella" као најупечатљивији репрезент колтрејновског приступа џезу, који још увек млади саксофониста износи са лакоћом прекаљеног ветерана.