Читај ми!

Мајстори барока

Музика за краљеве одаје Луја XIV

Живот на двору Луја XIV био је строго регулисан и дефинисан, укључујући ритуале који се никада нису мењали и који су се изводили са изузетном прецизношћу свакога дана. Један од таквих била је и церемонија која се завршавала одласком краља на спавање, чему је претходила интерпретација дворских музичара који су свирали његову омиљену музику, другачију од оне која се изводила као део вечерње забаве, у капели или у опери. Ово су биле композиције мањег обима, које су се изводиле у свом изворном облику или их је аранжирао Ан Даникан Филидор, библиотекар Краљеве музике. Музика која се изводила у краљевим одајама била је интимнија и осликавала је лични музички укус Луја XIV, пре него јавни - који је био церемонијалан и репрезентативан.

Музика коју ћете чути у емисији сматра се делом једног од програма који је био извођен 1713. године, две године пре смрти Краља Сунца. Одликује се носталгичним тоном јер је то била музика коју је краљ познавао и чији је био љубитељ дуги низ година, укључујући и неке комаде уз које је играо у младости. Извођење је започињало делима Мишел-Ришара де Лаланда, чији су велики мотети били често интерпретирани у Краљевској капели, и који је компоновао музику која се изводила за време Краљевог обедовања. Затим, ту је и музика Жан-Батиста Лилија, једног од омиљених музичара Краља Луја, који је овом владару посветио неке од својих композиција. Након тога следиле су вокалне композиције Мишела Ламбера, који је био певач и руководилац приватног оркестра Луја XIV. Посебно место било је намењено Роберу де Визеу, који је, поред тога што је био изузетан теорбиста, био и лични краљев учитељ гитаре. Ту су и Марен Маре, прослављени виолиста, затим теорбиста Етјен Лемоан, као и Мишел де ла Бар, који је свирао попречну флауту - инструмент који је у позним годинама владавине Луја XIV стекао велику популарност.

У емисији ћете слушати: Прелудијум и Велики Краљевски комад Мишел-Ришара де Лаланда, Прелудијум Етјена Лемоана, Мрачне пустиње и Разговор Марка Антонија и Клеопатре Мишела Ламбера, Разговор, Прелудијум и Пасакаљу Робера де Визеа, Тужбалицу Мишела де ла Бара, Жигу и Ригодон Марена Мареа, одломке из опера Атис и Армида, из Балета муза и Арлекинову чакону Жан-Батиста Лилија.

 

Ауторка: Саша Тошковић