Читај ми!

Музеј звука

Дела Каспара Отмајера

Овај немачки ренесансни уметник био је лутерански пастор и композитор. Рођен 1515. године у Амбергу, музиком је почео да се бави још као дечак, певајући у капели електора Фридриха II, а службу у капели наставио је и током студија које је завршио на Универзитету у Хајделбергу. Неколико година након стицања дипломе, постао је ректор манастирске школе у Хајлсброну, а од 1548. и провост у Ансбаху. Ипак, ову позицију је изгубио због теолошких размирица које су потресале немачке земље након Лутерове реформације, а умро је пет година касније, са само 32 године.

Отмајер се сматра једним од најзначајнији представника генерације композитора који су у Немачкој стварали између Зенфла, Штолцера и Валтера са једне и Шретера, Дреслера и Бурка са друге стране. Његов опус обухвата све најзначајније жарнове тог доба, како у црквеној тако и световној музици, са изузетком мисних циклуса. Занимљиво је да су дела овог аутора била широко распрострањена у земљама немачког говорног подручја, али и градовима попут Лила и Копенхагена.

Постоји уочљива разлика између дела које је компоновао на текстове на немачком или на латинском језику. Она заснована на немачком, прате протестантске моделе, са доминантном деоницом у тенору, док у латинским мотетима он прихвата пост-жоскеновски стил, са контапунктским радом са мањим мотивима и јасним балансом између мелизматичних и силабичних одсека. Када је реч о песмама, Отмајер је сматран једним од највећих мајстора мелодијског фразирања, такозваног liedsatz-a средином 16. века.

У вечерашњој емисији слушаћете управо ове композиције, за глас и мелодијску пратњу у интерпретацији контратенора Франца Фицтума и ансамбла Дријаде Консорт. Ови уметници су Отмајерове композиције груписали у шест тематски контрастирајућих целина, посвећених врлинама и греховима, упарујући прождрљивост са разборитошћу, пожуду и умереност, похелпу и милостињу, несрећу и очај са надом, гнев и благост, лењост са стрпљењем, таштину и скромност и гордост са понизношћу.

 

Уредница емсије: Ивана Неимаревић