Читај ми!

Директан пренос из Бона

Свечаност поводом 250 година од рођења Лудвига ван Бетовена

Пратићете концерт Западно-источног Диван оркестра под управом Данијела Баренбоима који ће извести Бетовенов Трећи клавирски концерт у це молу опус 37 и Пету симфонију у це молу опус 67.

У здању Опере у Бону, родном месту Лудвига ван Бетовена, у четвртак, 17. децембра биће одржана прослава рођендана ово великог композитора. Тачан дан рођења Лудвига ван Бетовена није познат, али је син бонског музичара Јохана и његове супруге Магдалене, крштен 17. децембра 1770. године, те је овај датум узет за дан централне прославе планиране током ове јубиларне године.

Оригинална замисао била је да се овом приликом у Бетовеновој хали у Бону изведе Девета симфонија, у чије извођење би се, посредством интернета, укључили бројни хорови широм света, како би заједнички извели ту велику химну љубави, слободи и братству, Оду радости. Сви ови планови су током последњих месеци морали да буду измењени, те је централна прослава из Бетовенове хале премештена у дворану Опере у овом граду, будући да хорско певање представља један од најбржих начина трансмисије вируса Sars Cov-2. Зато је уместо Девете симфоније, одабрана драматична, „судбинска” Пета симфонија Лудвига ван Бетовена, као и један од његових најдирљивијих клавирских концерата, у истом тоналитету као симфонија, који носи редну ознаку број 3.

Као солиста у овом делу, представиће се Данијел Баренбоим, који ће истовремено и дириговати ансамблом који је основао 1999. године заједно са палестинско-америчким филозофом Едвардом Саидом, а чија је мисија да у заједничком музицирању уједини младе уметнике из претежно блискоистичних земаља оптерећеним вишедеценијским конфликтима, како би показали да постоји и други пут базиран на нади да међу људима могу да се изграде сарадња, разумевање, поштовање и љубав.

Уредница преноса: Ивана Неимаревић