Читај ми!

Из архиве Радио Београда

Интерпретације виолинисте Драгутина Богосављевића

Удружење музичких уметника Србије објавило је 20. октобра добитнике 50. јубиларне награде за 2019. годину. Међу њима је виолиниста Драгутин Богосављевић који је добио награду за животно дело, коју ово удружење додељује од 2002. године. Тим поводом, у вечерашњој емисији подсетићемо се управо интерпретација овог истакнутог виолинисте, дугогодишњег концерт-мајстора Симфонијског оркестра РТС-а.

Богосављевић је прве часове виолине добио у родном Зајечару од своје мајке. Солистичким наступом на концерту у организацији Црвеног крста 1944. године започиње његова извођачка каријера. Као најбољи виолиниста на Музичкој академији, 1960. године, добио је стипендију за усавршавање на Московском конзерваторијуму код Бориса Кузњецова и Давида Ојстраха. Након повратка из Москве постављен је за концерт-мајстора Симфонијског оркестра РТС-а и на том месту остао наредних тридесет пет година. Свирао је истовремено и у камерним ансамблима, а његова најуспешнија извођења су забележена на бројним плочама.

Године 1961. одржан је први концерт Београдских камерних музичара, чији су оснивачи били Оливера Ђурђевић – чембало, Франц Грасели - флаута, Бланка Данон – сопран и Драгутин Богосављевић – виолина. Након тога ансамбл се ширио. Такође, са пијанисткињом Надом Кецман, Богосављевић је остварио успшену сарадњу у оквиру Београдског дуа. Њих двоје извели су и снимили велики број страних и домаћих композиција, а посебно су били запажени концерти са премијерно изведеним програмима и ауторским вечерима.

Драгутин Богосављевић, поред бројних награда и признања, добитник је и награде Златни беочуг и Вукове награде 2013. године, за трајни допринос култури Београда и Србије. Ова значајна признања доделила му је Културно просветна заједница Београда и Културно просветна заједница Србије.

Уредница Марија Вуковић