Читај ми!

Музика света – Квинтет Фатиме Шпар у Крагујевцу

Чућете снимак првог дела наступа квинтета Фатиме Шпар, забележен 13. децембра 2019. године у Крагујевцу. Концерт је одржан у оквиру 2. Међународног world music фестивала ESTAM у сали Књажевско-српског театра

Аустријска певачица турског порекла, Фатима Шпар, од тринаесте године се бави џез певањем, а студирала је на Универзитету за музику и извођачке уметности у Бечу. Године 2004. основала је састав Fatima Spar und die Freedom Fries, који већ прве године осваја престижну националну награду – Austrian World Music Award. Уједно, Freedom Fries је и први аустријски бенд који је свирао у оквиру званичног програма престижних фестивала Вомекс и Еуросоник у Холандији. Окосницу њиховог програма чине ауторске композиције у духу свинга 30-их година, са примесама поп, ромске и балканске музике, што је и разумљиво, будући да већина музичара у бенду потиче управо са Балкана. На овај музички еклектичан спој, надовезују се хумористични и социјално критички текстови које Фатима Шпар пише на енглеском, немачком и турском језику. 

На фестивалу у Крагујевцу, бенд је наступио у форми квинтета: Фатима Шпар – вокал, Милош Тодоровски – хармоника, Оргес Точе – гитара, Филип Мосбругер – контрабас и Саша Николић – бубњеви.

Уредница емисије Марија Вуковић