Нова дискографија

У вечерашњој емисији представићемо Симфоније Карла Нилсена у интерпретацији оркестра Симфонија из Сијетла под управом Томаса Даусгарда, објављене у јуну ове године за издавачку подружницу овог оркестра.

На албуму се налазе Прва и Друга симфонија овог данског аутора, које је његов сународник Даусгард са оркестром чији је музички директор од 2014, извео на концертима забележеним у Бенароја холу током 2019. и 2020. године. Интересантно је истаћи да је овим издањем Даусгард наставио да ради на пројекту објављивања комплетних симфонија Карла Нилсена. Наиме, пре три године објавио je критички хваљене снимке Треће и Четврте симфоније овог аутора, да би се сада окренуо његовим ранијим остварењима. Ова дела показују Нилсена као мајстора тоналног музичког језика и форме, уз дозу младалачког заноса, посебно у Првој симфонији испуњеној цитатима данских народних мелодија које је композитор слушао у детињству. Друго дело на овом албуму је Симфонија број 2, са поднасловом Четири темперамента, чији ставови дочаравају основне темпераменте и носе одговарајуће називе: колерични, флегматични, меланхолични и сангвинични.

У вечерашњој емисији слушаћате мање познату Прву симфонију у ге молу, опус 7 из 1892. године, која показује утицаје Едварда Грига и Јоханеса Брамса, али и обрисе личног ауторског писма младог аутора. Ово дело је пуно елана, а Томас Даусгард и Симфонија из Сијетла га снажно и полетно интерпретирају, посебно наглашавајући светлуцаве звучне боје оркестра.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић