Светске музичке позорнице

Дела Тајсона Дејвиса (Delicate Tension), Хектора Берлиоза (циклус песама Летње ноћи, опус 7) и Рихарда Штрауса (Алпска симфонија, опус 64). Националним оркестром младих Сједињених Америчких Држава диригује Антонио Папано, а као солисткиња наступа Џојс Дидонато, мецосопран. Снимак је са концерта одржаног 14. септембра 2019. године у дворани Елбске филхармоније у Хамбургу.

Тајсон Дејвис, деветнаестогодишњи студент композиције на престижном њујоршком Џулијарду, остварење Delicate Tension писао је по поруџбини Америчке амбасаде у Берлину поводом обележавања 30. годишњице од пада Берлинског зида. Млади композитор га је завршио за само два месеца, нашавши инспирацију у истоименој слици из 1923. године једног од пионира апстрактног сликарства – Василија Кандинског. Дело је премијерно извео Национални оркестар младих Сједињених Америчких Држава 6. августа прошле године у Концертхаусу у Берлину, када је такође дириговао Антонио Папано.

Иначе, Тајсон Дејвис посебно интересовање негује ка оркестарским делима у којима проширује звучну палету и прави везу са визуелним уметностима како би објаснио свој процес рада и задовољство које у њему налази. Како и сам истиче „Пишући за оркестар имате могућност да искористите огромну лепезу звучних боја која велики ансамбли стварају. Док се компоновање музике за један инструмент може упоредити, на пример, са црвеном бојом, писање за већу групу музичара омогућава вам да у дело унесете и све оне лепршаве нијансе црвене боје, попут ружичасте или бордо”, речи су младог композитора.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић