Век хармонике

Репродукујемо снимак концерта који су Красимир Штерев и квартет Фрош одржали 17. марта 2018. године у Позоришној дворани у Русама у Бугарској, у оквиру 58. Фестивала Мартовски музички дани.

Красимир Штерев је студирао у Грацу, а потом и у Данској као стипендиста Данске краљевске музичке академије. Његовом уметничком развоју значајно су допринели уметници и педагози попут Моунса Елегарда, Џејмса Краба и Георга Шулца. Од 2003. године Красимир Штерев је стални члан ансамбла за нову музику Клангфорум из Беча, а сарађивао је и са Бечким филхармоничарима и Лондонском филхармонијом, као и са ансамблима Контрапункт, Музикфабрик и триом Амос. Његова ангажовања, осим поменутих, подразумевају и учешћа у позоришним и плесним продукцијама, као и у пројектима намењим деци. Године 2015. постао је професор хармонике на Високој школи за музику и театар у Минхену.

Попут већине колега, Штерев је превасходно посвећен извођењу савремене музике, као и сарадњи са ауторима у циљу проширења оригиналног репертоара за хармонику. У том смислу, за потребе појединих композиција у којима аутори истражују сонористичке могућности инструмента, Красимир Штерев је конструисао четврттонску хармонику којом може да истакне њене проширене тоналне могућности.

У вечерашњој емисији слушаћете трећи став под називом Стрепња из чувене свите Пет танго сензација Астора Пјацоле, премијерно извођење композиције Airs из 2018. године бугарског аутора и диргента Драгомира Јосифова, потом остварење Руке. Стерео коју је италијански композитор Пјерлуиђи Билоне написао 2009. године за Красимира Штерева и први став под називом Уснуо из свите Пет танго сензација Астора Пјацоле.

Уредница емисије Марија Вуковић