Дворжаков фестивал у Прагу 2020

Дела Антоњина Дворжака изводи Чешка филхармонија под управом Семјона Бичкова. Солиста је виолончелиста Вацлав Петр. Снимак је са концерта одржаног 4. септембра у Дворжаковој дворани прашког Рудолфинума.

Овим концертом свечано је отворен Дворжаков фестивал у Прагу, који ће трајати до 20. септембра. Слушаћемо интерпретације чланова Чешке филхармоније који музицирају под управом шефа-диригента овог ансамбла – Семјона Бичкова, док ће се као солиста представити Вацлав Петр, који је од 2013, када је имао само двадесет четири године, на позицији главног виолончелисте Чешке филхармоније. Тиме је постао један од најмлађих виолончелиста-концертмајстора у историји овог ансамбла. Иначе, Вацалв Петр је добитник награде на седамдесетом такмичењу Прашко пролеће 2018. године, а освојио је и друге важне међународне награде и признања. Музиком је започео да се бави у дванаестој години, а члан је и клавирског квартета Јозеф Сук.

На концерту су изведена два важна дела из опуса Антоњина Дворжака која се доводе у директну везу са његовим периодом боравка у Америци, где је од 1892. до 1895. године био на месту директора Музичког конзерваторијума у Њујорку. У првом делу изведен је Концерт у ха молу за виолончело и оркестар, опус 104, који је композитор писао у периоду када је напуштао Америку. Писано 1894. године, ово дело представља композиторов последњи солистички концерт, који је посвећен Ханушу Вихану, Дворжаковом пријатељу, једном од водећих виолончелиста свог доба и оснивачку Чешког гудачког квартета, као и глумици Јозефини Чермаковој, композиторовој младалачкој љубави, која је преминула убрзо након његовог повратка из Америке.

У другом делу концерта којим је свечано отворен овогодишњи Дворжаков фестивал у Прагу, била је Девета симфонија у е молу, опус 95 – Из Новог света, која представља једно од првих дела која је Дворжак писао по доласку у Америку, по поруџбини Њујоршке филхармоније. Дело је премијерно изведено децембра 1883. у њујоршком Карнеги Холу, са великим успехом који је омогућио да већ наредне године буде представљено и публици у Лондону, Чешкој и Аустралији. Како указују историјски извори, након генералне пробе у Њујорку која је била отворена за публику, Дворжак је доживео тријумф, а након премијере са правом је проглашен за амбасадора чешке музике у Новом свету.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић