Век хармонике – Концерт Ане-Марије Хелшер и Флоријана Хелшера

Чућете снимак са концерта под називом „Раме уз раме”, који су хармоникашица Ане-Марија Хелшер и пијаниста Флоријан Хелшер одржали 30. новембра 2019. године, у Камерној сали Луксембуршке филхармоније. Овај наступ забележен је у оквиру фестивала „Кишни дани” у Луксембургу, а који смо добили посредством размене чланица Еурорадија.

Ане-Марија и Флоријан Хелшер важе за водеће уметнике на фестивалима нове музике. Имајући у виду чињеницу да композитори,али и извођачи ретко спајају клавир и хармонику у дуо, Хелшерови су подстакли младе и, како их критика назива, иновативне ауторе да стварају за поменути састав, те су последњих година написана бројна нова дела за клавир и хармонику.

Рођена 1979. године у Вајмару, Ане-Марија Хелшер је музичко образовање започела код познатог педагога Клаудије Будер, а студије је наставила на Универзитету у Тросингену у класи Хуга Нота и на Универзитету у Торонту. Током студија, Хелшерова је била стипендиста Фондације Немачке банке и Владе Савезне Републике Немачке, а од 2010. године предаје хармонику и камерну музику на Универзитету примењених наука и уметности у Луцерну.

Као солиста, али и камерни музичар, Ане-Марија Хелшер је наступала на бројним фестивалима у Штутгарту, Дармштату, Луцерну, Берлину и другим градовима. Најчешће сарађује са ансамблима за савремену музику, јер су управо најрецентнија композиторска продукција и сарадња са диригентима и ауторима у фокусу њених интересовања. Инспиративни уметнички импулси настали из колаборација са савременим ауторима резултирали су бројним остварењима за соло хармонику и различите саставе који укључују овај инструмент, које је Ане-Марија Хелшер премијерно изводила.

Пијаниста Флоријан Хелшер је студирао код Роберта Левина, Мишела Ерофа и Пјер-Лорана Емара у Фрајбургу, Паризу и Келну. Опсежна каријера солисте и камерног музичара омогућила му је наступе широм Европе и Сједињених Америчких Држава. Флоријан Хелшер један је од оснивача Ансамбла Асколта из Штутграта, а тренутно предаје на Факултету за музику и извођачке уметности у Франкфурту.

У вечерашњој емисији слушаћете: остварење под називом Слике италијанског композитора Аурелијана Катанеа из 2002. године, Фигуру број 3 за хармонику Матијаса Пинчера из 2000, композицију ...мислио би човек: звезде наше ауторке Милице Ђорђевић из 2015, као и Хронике разочарења Фабијана Левија. Ово остварење из 2019. године поруџбина је фондације Ернст фон Сименс, а премијерно је изведено управо на овом концерту.

Уредница емисије Марија Вуковић