Имагинарни пејзажи

Албум „Laced With Rumour” британског електроничара Максвела Стерлинга, који је 23. априла објавила дискографска кућа Ecstatic.

Пред нама је изузетно разноврсно и интригантно остварење на којем се сустичу електроника, медитативни минималистички дрон, матрице проистекле из спритуалног џеза на трагу радова Дона Черија, чији семплови се појављују у нумерама.

Саме нумере су настале 2018. године као вишеканална звучна инсталације за галерију Нотингем Контемпорари, у оквиру групне изложбе „The House of Fame” која је представљала ретроспективу колажа, костима и музичких објеката британских уметника у протеклих четрдесет година. Инспирација за њихов настанак је дошла из различитих извора – од римске митологије до фабрика чипке из Нотингема. Резултат је непосредан и богат звучни свет, настао на размеђи експерименталне електронике, звучног експеримента и аудиовизуелне инсталације. Четири нумере – Чипкасто, Уз гласине, Звучник и О истини – плене својим флудиним протоком, неортодоксним, али органски сраслим спојевима различитих материјала и готово хипнотичким усмеравањем слушања у стање транса и контемплације. Албум Laced With Rumour Максвела Стерлинга говори о данашњем времену, сустицања разноликих удаљених пракси у блиском простору дигиталне културе, али и о кинематографском искуству самог уметника способног да створи богате таписерије звука, снажног наративног присуства.

Уредница Ксенија Стевановић