Џез – Das Kapital

Снимак концерта интернационалног трија Das Kapital, одржаног 2. новембра прошле године на Тампере џез фестивалу у Финској.

Интернационални трио Das Kapital, чине немачки саксофониста Данијел Ердман, француски бубњар Едуар Перо и дански гитариста Хасе Пулсен. На почетку бендовске каријере свој особен стил изградили су на властитим интерпретацијама дела композитора Ханса Ајзлера, односно идеолошкој позицији која долази са леве стране политичког спектра. У музичком смислу постали су препознатљиви не само по избору композиција, већ и по атипичним стиловима свирања у контексту џеза, где је Ердман значајно одударао од америчке школе саксофона својом мелодичношћу и у слободнијим деоницама, док је Перо комбиновао класичне бубњарске и перкусионистичке концепте свирања, са повременим референцама на фри џез.

Специфичну комбинацију сериозности и полетних, химничних композиција, Das Kapital доносе и на актуелном издању Vive la France, где интерпретирају композиције и популарне шансоне француских аутора – од барока до песама Жоржа Брасанса, Барбаре или незаобилазне Брелове баладе Ne me quitte pas. Како сами објашњавају, наслов издања је са једне стране ироничан због осетног пораста национализма у данашњем времену, те им није била намера да буду звучни пејзаж патриотизма. Са друге стране, ту је љубав према земљи у којој сва тројица живе, односно људима, вину и природи. Концерт у Тампереу представљао је управо промоцију овог студијског издања, у разиграној импровизаторској разради тројице уиграних музичара.

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић