Сублимне фреквенције

Представљамо двоструки албум „Græ” Мозиса Самнија, који је пре неколико дана објавила издавачка кућа Jagjaguwar.

Мозес Самни је млади уметник, рођен 1991. године, чији родитељи потичу из Гане, а рођен је у Сан Бернандину у Калифорнији. Након кратког боравка у Гани, породица се вратила у Америку где је Самни са двадесет година уписао креативно писање на Универзитету Калифорније у Лос Анђелесу (UCLA). Током студија почео је да свира гитару, а неколико година касније, тачније 2013, његова музика почиње да привлачи пажњу јавности. Четири године касније објавио је хваљени дебитантски албум Аромантицизам, који сте имали прилику да слушате у овој емисији.

Најновије издање, под називом Græ Мозиса Самнија подељено је у два дела, односно диска. Први диск Самни је објавио у фебруару ове године, а други пре три дана за издавачку кућу Jagjaguwar. Ово издање послужило му је да појасни своје ставове о питању порекла којe му се често намећу, са циљем да га дефинише. Како је сам истакао у интервјуу за часопис NME пре објављивања албума „Људи често траже начин да вас дефинишу како би вас разумели, али мој идентитет је на вишеструк начин створен. То није нешто што може или желим да буде дефинисано”. Овај албум заправо је, како даље истиче, доказ да неодређено/недефинисано и даље постоји и да је живети са тим један начин отпора, односно борбе.

Музички, Самни наставља да развија својеврсни звучни свет са претходног издања, избегавајући, у складу са ставовима које пропагира, било какве жанровске одреднице. И премда на издању, па и у самим песмама комбинује жанрове као што су арт-поп, авангардни поп, џез, кантауторски израз или говорне сегменте, са изузетно комплексним аранжманима, Самни са другe стране успева да тематски, односно стилски повезује песме. Он је, како истичу критичари, створио од своје музике међупростор који служи слушаоцима да истворемено апсорбују и разматрају уметност.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић