Савремена српска музика

Позоришна музике Владимира Пејковића

Овај аутор, рођен 1976. године, студије композиције завршио је у класи Зорана Ерића, а у његовом опусу, поред дела камерне музике, најбројнија су остварења управо из области примењене музике – реализовао је музичку потку за први српски играни неми филм Карађорђе из 1911. године, за коју је награђен на Петом бијеналу сценског дизајна, те компоновао музику за више од 130 позоришних представа различитих жанрова и неколико играних филмова.

Поред композиторског рада, Владимир Пејковић се бави и дизајном тона и продукцијом, а наступа и као извођач – бас гитариста и пијаниста, пре свега са тријом Равно Небо са којим је наступао на значајнијим фестивалима савремене музике у земљи.

У емисији ћемо се подсетити концертне вечери одржане 27. септембра 2016. године у оквиру емисије „Студио 6”, коју заједнички реализују Трећи програм Радио Београда и телевизијски канал РТС 3, када су представљене одабране нумере које је овај аутор написао за различите позоришне куће у нашој земљи. Своје музичке теме, Пејковић је те вечери представио у новом облику и новим аранжманима, и сам наступајући на клавиру, клавијатурама и бас гитари, уз пратећи ансамбл у којем су још били Соња Лончар и Андрија Павловић, клавијатуре и синтисајзери, Ања Ђорђевић, глас, Дамјан Бабић, гитара, Немања Аћимовић, електронски бубањ и Душан Петровић, саксофон.

Слушаћете Пејковићеве теме из представа Јастучко Мартина Мекдоне, Улога моје породице у светској револуцији Боре Ћосића, Антоније и Клеопатра и Ромео и Јулија Вилијама Шекспира, Змајеубице Милене Марковић, Живот број 2 Ивана Вирипаева, Лице од стакла Марка Рејвенхила и Трговина Алберта Остермајера

Уредница емисије: Ивана Неимаревић