Имагинарни пејзажи

Ауторски микстејп Небојше Богдановића

Представљамо микстејп Небојше Богдановића продуцента, чији ди-џеј сетови, неконвенционални и хипнотички, су једни од препознатљивих стубова београдске клупске културе као део култног серијала Disco not Disco и кроз своје самосталне наступе. Такође, заједно са Гораном Симоноским, у оквиру пројекта TAPAN, отиснуо се у правцу истраживања нових музичких путања, оних у којима се deep-techno спаја са елементима џеза, односно са ритмовима и музичким матрицама оријенталних и неевропских музика.

Микстејп који ћете премијерно чути у нашој емисији, настајао је готово месец дана током ванредног стања извазаног пандемијом вируса Covid-19. У њему се стапају разнолики звучни имагинаријуми - неки удаљени, меланхолични и егзотични, неки хипнотични и ритуални, неки надреални и лудички. Како сам аутор каже ово је покушај „да кроз избор нумера изразим своја размишљања и осећања у вези са ситуацијом у којој смо се као друштво и човчанство нашли". Свет пре вируса и свет после појаве вируса нису исти: то је и даље повезан свет, свет приближавања и дељења, али је екстроверцију и физичку близину, заменила дистанца и интроспекција, ојачана умреженом технологијом.

У ствари, у размишљању које је било акутелно како у месецима затварања, тако и у овим месецима нормализације који следе, баве се питањем да ли и на који начин настањујемо сосптвени живот и да ли је једини начин да га очувамо онај који нас нагони да, како каже Небојша Богдановић, „успоримо како бисмо се сачували од самих себе"? Његов микстејп нам показује ту путању наде у мирнији и правичнији свет, који поново ослушкује самог себе.

Уредница Ксенија Стевановић