Нова дискографија

Кшиштоф Урбањски изводи Симфонијске поеме Рихарда Штрауса

У емисији представљамо најновији снимак ансамбла Филхармоније Севернонемачког радија под управом Кшиштофа Урбањског, са делима Рихарда Штрасуса који је крајем априла објавила дискографска кућа Алфа.

Кшиштоф Урбањски је од 2015. године главни гостујући диригент овог хамбуршког оркестра, са којим је до сада објавио пет дискографских издања. После дела Лутославског, Дворжака, Шопена, Рахмањинова и Стравинског, на свом шестом албуму, одсвирали су три најпознатије симфонијске поеме Рихарда Штрауса - Дон Жуан, Враголије Тила Ојленшпигела и Тако је говорио Заратустра.

Добра сарадња овог оркестра и диригента очигледна је и на овом издању - у поеми Дон Жуан, Урбањски верно дочарава темперамент главног јунака, његов незаситу тежњу ка новим освајањима и љубавним авантурама, али и сензуалност. У Враголијама Тила Ојленшпигела, оркестар потенцира ироничну димензију овог трагичног јунака, док у поеми Тако је говорио Заратустра, посебну пажњу диригент придаје тонским бојама и топлини оркестарског звука. Будући да је ово први објављени снимак дела Рихарда Штрауса овог младог пољског диригента, може се рећи да је смели одабир његове три најпознатије симфонијске поеме донео њихову убедљиву и узбудљиву интерпретацију.

Уредница емисије Ивана Неимаревић