Бетовенова колекција Еурорадија

Снимак наступа Филхармонијског оркестра Би-Би-Сија и камерног хора из Дрездена под управом Омера Меира Велбера, забележен 7. марта у дворани Бриџвотер у Манчестеру.

На програму су била два Бетовенова остварења настала у периоду од годину дана: Четврта симфонија у Бе-дуру компонована 1806. и Миса у це молу написана годину дана касније. Четвртом симфонијом Бетовен се вратио класичним узорима - Хајдну и Моцарту, што се огледа у економичној употреби материјала, балансом између ставова а пре свега, у одсуству филозофске позадине. Но, ово дело је ипак остало у сенци Треће, односно Пете симфоније, те га је Роберт Шуман описао као „витку грчку девицу између два нордијска џина". Шуман је сматрао да се Бетовенова генијалност не треба посматрати само кроз обимне, револуционарне симфоније као што су биле Трећа, Пета или Девета, већ да његов уметнички гениј откривају и Прва и Четврта симфонија.

Миса у це молу Лудвига ван Бетовена настала је по поруџбини кнеза Николауса Естерхазија Другог, а премијерно је изведена 1807. године.

Ауторка емисије Јелена Дамјановић