Грамофонија – Композиције за два клавира

Репродуковаћемо албум са снимцима композиција Ђорђа Енескуа, Беле Бартока и Витолда Лутославског у извођењу Јелене Сорокине и Александра Бахчијева. Плочу је 1981. године објавила продукцијска кућа Мелодија.

Музиколошкиња и пијанисткиња Јелена Сорокина је почетком осамдесетих већ била познато име у свету пијанизма, пре свега због албума са музиком Шуберта и Моцарта које је реализовала са својим супругом Бахчијевим. Иако се у свом професионалном и академском раду претежно бавила историјом совјетске музике, њена дискографија је углавном сачињена од тумачења мање познатих остварења музике за два клавира западноевропских аутора XIX и XX века. Без обзира на музиколошки ангажман, њене интерпретације не спадају у историјски заснована извођења, већ откривају тада савремен приступ тумачењу, образложен у њеној студији „Клавирски дует, историја жанра”.

Као и за све своје албуме, и за ову плочу је програмски коментар писала Јелена Сорокина, а графичко решење омота плоче је засновано на фотографији Бориса Сергејева. Снимке је забележио Михаил Пахтер који се, поред бележења извођења у Баљшој театру, специјализовао и за снимање клавирске музике, а сарађивао је са Михаилом Плетњовим, Тајтаном Николајевом, Емилом Гилељсом и бројим другим совјетским пијанистима.  

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић