Џез

Слушаћете снимак концерта интернационалног трија Марија Косте, одржаног 2. новембра прошле године на Тампере џез фестивалу у Финској.

Као и многи други португалски џез музичари, бубњар Марио Коста свој интернационални успон дугује учествовању на албумима које је објавила тамошња позната издавачка кућа Clean Feed Records. Њега је 2010. басиста Хуго Карваљаиш позвао да свира на албуму Nebulosa који је наишао на одличну рецепцију код релевантне џез критике, да би након тога започео своју афирмацију у бројним поставама. Паралелно са џез каријером свираo је и у бенду популарне фадо певачице Ане Моуре.

Свој бендлидерски албум Oxy Patina објавио је 2018. и на њему свирају француски пијаниста Беноа Делбек и гитариста Марк Дикре. На концерту у Тампереу, Дикреа замењује стари Костин сарадник Хуго Карваљаиш, па тако и трио добија нешто класичнију инструменталну формацију са контрабасом и бубњем у ритам секцији. Полазни тематски оквири нумера такође асоцирају на конвенционалне форме џеза, блиске ECM продукцији. Ипак, Костин трио своју авангардну оријентацију исказује у разрадама композиција и импровизацијама, које се стилски и аранжерски знатно удаљавају од питких тема. Инструменталну ширину Коста и Делбек разрађују и употребом електронике и клавијатура. 

Аутор Никола Марковић
Уредница Ксенија Стевановић