Имагинарни пејзажи

Представљамо албум „Присуство у поветарцу” (Una Presencia En La Brisa), који су остварили Леандро Фреско и Рафаел Антон Ирисари, у продукцији куће A Strangely Isolated Place, почетком јануара 2020. године.

Ово је други заједнички албум ових музичара, после њиховог првенца Еквидистанца из 2017. године. И нумере које су пред нама настајале су „на даљини", у размени између двојице уметника који живе у Буенос Ајресу и Њујорку. Ово је документ о пријатељству на раздаљини и људским везама, који посебно резонира у времену пандемије вирусног обољења Covid-19, када се одржавање контаката између људи потпуно преселило у домен интернета уз нужност употребе различитих софтверских алата и социјалних мрежа. Треба рећи да електронски музичари већ дуги низ година праве овакве колаборације које се базирају на размени материјала и раду на дистанци, без физичког контакта. Оне су најчешће последица случајних сусрета, импровизације или дељења сличних естетичких принципа. Сваки од уметника, у нумерама које следе, нуди свој лични печат, а нешто познатијег Ирисарија препознајемо по топлим, хармонским дроновима који лепо испуњавају пријатни фреквенцијски спектар који у слушном искуству даје осећај заокружености и блискости.

Као што смо већ рекли, албум Присуство у поветарцу (Una Presencia En La Brisa) испитује питање људске повезаности, наших сличности, људске оптике, а ми као слушаоци присуствујемо једној врсти музичког, пријатељског разговора. Саме нумере поседују нешто од оне спонтаности проистекле из специфичног разумевање сродних душа и обезоружавају флуидним, неисфорсираним протоком у којем има има места за велики број детаља унутар снажних, али и пријатних звучних маса.

Уредница Ксенија Стевановић