Оперска сезона Еурорадија 2019/20

Ђузепе Верди: Атила

Емитујемо снимак опере „Атила” Ђузепа Вердија који је забележен на концертном извођењу одржаном 13. октобра 2019. године у Принцерегент театру у Минхену.

Главне улоге тумачили су: Илдебрандо Д'Арканђело као Атила, Људмила Монастирска као Одабела, Стефано Ла Кола као Форесто, Ђорђе Петеан као Ецио, Штефан Збоник као Улдино, Гејбријел Ролинс као Папа Лав I. Хором Баварског радија и оркестром Радио Минхена дириговао је Иван Репушић.  

Лирску драму са прологом и три чина Ђузепе Верди је написао на либрето Темистоклеа Солере по мотивима комада Атила, краљ Хуна Захаријаса Вернера. Верди је прочитао Вернерову романтичарску драму око 1844. године и одмах потом је започео рад на својој другој опери за венецијанско позориште Ла Фениче. Но, рад са Солером није био без проблема, либретиста се у једном тренутку преселио у Мадрид, тако да је Верди текстуални предложак завршио са Франческом Маријом Пјавеом који је смањио улогу хора. Премијера је била 17. марта 1846. године у Венецији и испрва је опера млако дочекана, да би убрзо постала једна од најпопуларнијих Вердијевих опера из овог периода. Потом је изашла из моде, а у другој половини XX века дошло је до обнове интересовања за ово дело за шта су заслужни највише изузетни басови, пре свих Семјуел Реми који је вратио ову оперу на сцену њујрошког Метрополитена. 

Опера се бави фикционалном погибијом хунског војсковође. Приликом свог освајања Италије, он наилази на храбру Одабелу која се заклиње да ће се осветити због смрти оца од хунске руке. После низа перипетије, завера римског војсковође Еција, као и њеног вереника Фореста, Одабела успева да својом руком убије Атилу. 

Уредница Ксенија Стевановић