Имагинарна едиција

Славој Жижек: Пандемија

У емисији Имагинарна едиција можете слушати делове књиге Славоја Жижека „Пандемија”, која је из штампе изашла у априлу ове године. С енглеског језика превео Горан Бојовић.

Осим што је читатеље навикао на веома брзе реакције - од Славоја Жижека може се очекивати текст већ неколико сати после догађаја - словеначки филозоф нас, све више, навикава и на брзе промене сопствене позиције. До пре неколико година, рецимо, тешко је било очекивати од Жижека да се обруши на комунистичке диктатуре, или на људе блиског идеолошког гледишта (попут Алена Бадјуа, на пример). Али Жижеков "демократски" заокрет, започет пре десетак година, јасно је профилисан већ у избегличкој кризи, да би нам његови текстови о пандемији ковида-19, закључно с књигом из које преносимо три поглавља, показали у којој мери је Жижек идеолошки еволуирано, а да је, истовремено, задржао сву своју духовитост и филозофску жовијалност. Не, дакле, само што ће недвосмислено да се обруши на недопустиве реакције ауторитарних режима у доба пандемије, стављајући, једнако недвосмислено, слободу испред декларативних (а неискрених) парола о бризи за голи живот, већ ће показати у којој мери су истина о пандемији, те солидарност на политичкој равни нужни предуслови за опстанак. 

Омиљена Жижекова фигура је да нас пандемија, боље него било који манифест, подсећа да смо сви у истом чамцу. Слика је упечатљива, сугестивна и врло јасна. Нисмо, дакле, више у броду релативно зашптићени од стихије, већ смо у чамцу, стиснути, заједно. Таква ситуација захтева заједничко деловање, бригу једних о другима, те наглашену рационалност поступака, упркос, понекад, не баш сталоженим капетанима пловидбе. Другим речима, пандемија је указала на опасност, али последице пандемије би, у срећнијим околностима, могле да доведу и до промена за којима свет вапије. Иако се промена не може очекивати преко ноћи, свест измењена пандемијом нека је врста услова за искорак из политичке парализе и безидејности.

Чита Александар Божовић
Уредили Предраг Шарчевић и Иван Миленковић