Грамофонија – Морис Равел: Дафнис и Клое

Репродукујемо албум са снимком музике из балета „Дафнис и Клое” Мориса Равела у извођењу чланова Хора и Симфонијског оркестра Свесавезног радија под управом Генадија Рождественског. Плочу је 1962. године објавила продукцијска кућа Апрељевски завод – међународна књига.

Овај снимак је објављен десетак пута у периоду од две деценије, а крајем осамдесетих је прво дигитално издање представио Eurodisc, да би након тога снимак био у редовној понуди бројних издавача. Америчко издање је такође имало запажен успех, а представљено је на етикети Allegro.

С обзиром на то да је Међународна књига најчешће објављивала плоче у генеричким омотима, без посебног дизајна за свако издање, и овај винил постоји у више различитих омота са илустрацијама које су коришћене и за друге албуме овог лејбла. Самим тим, ова верзија нема програмски коментар, чак ни сви подаци о извођачима нису наведени, иако је са другим реиздањима то био случај. Оригинални текст је написао руски композитор и музиколог Јулијан Крејн, а омоти су за свако издање имали другачију илустрацију.

Аутор Милан Милојковић
Уредница Сања Куњадић