Савремена српска музика – In memoriam: Мирјана Живковић

У вечерашњој емисији подсетићемо се стваралаштва Мирјане Живковић, која је преминула у Београду 27. априла.

Рођена 1935. године у Сплиту, Мирјана Живковић је студирала композицију на Факултету Музичке уметности у Београду, где је и дипломирала је 1964. Школске 1967-68. године боравила је у Паризу на последипломском усавршавању код Нађе Буланже, са којом је учила композицију, хармонију и анализу, као и код Оливјеа Месијана, код кога је студирала композицију. Вративши се у земљу, постала је професор у Музичкој школи „Јосип Славенски" у Београду, а након завршетка магистарских студија композиције на Факултету музичке уметности у Београду 1974, постала је и предавач на овој високошколској установи. Од тог тренутка, њена професионална активност је била везана за Факултет музичке уметности, на којем је од 1998. до 2001. године била је шеф катедре за теоријске предмете. Упоредо са интензивном педагошком активношћу, Мирјана Живковић је наставила и композиторску делатност, освајајући бројне награде и признања. Међу њима се издвајају награде Стеван Христић 1964. за Симфонију полифонику, прва награда Фонтенбло Конзерваторијума у Француској 1968. године за Инкантације, те награде Удружења композитора Србије и Универзитета уметности у Београду за њен педагошки рад. Њен опус обухвата дела симфонијске и концертантне музике, камерне и солистичке композиције, вокална и вокално-инструментална дела, а последњих година посебно је имала склоност ка писању дела за гудачке инструменте.

Педагошки и научно-теоријски рад Мирјане Живковић, којим је знатно осавременила наставу музичко-теоријских дисциплина на Факултету музичке уметности, посебно на пољу хармоније и хармонске анализе, награђен је и златном плакетом и Повељом за животно дело Савеза друштава музичких и балетских педагога Србије.

Посебно је била ангажована око сређивања заоставштине и отварања Легата Јосипа Славенског, а дуги низ година била је и члан Редакције за штампање сабраних дела овог композитора. По одласку у пензију интензивно се бавила компоновањем, као и уредничким и редакторским пословима у припреми за штампање дела домаћих композитора и радова из области музичке теорије.

Уредница емисије: Ивана Неимаревић