Музика вива

У вечерашњој емисији представићемо остварења словеначке ауторке Нине Шенк – Концерт за виолину број 1, композицију „Путовање” за хармонику и гудачки орекстар, као и дело „Дијалози и кругови” за трубу и гудачки ансамбл.

Ова композиторка, рођена 1982. године, дипломирала је на Музичкој академији у Љубљани у класи Павела Михелчича, да би постдипломске студије наставила у Дрездену, а потом и у Минхену где је завршила мастер курс из компоновања под менторством Матијаса Пинчера. 

Добитница је бројних признања, а лауреат је Прешернове награде у Словенији. Њена дела су изводили водећи светски оркестри и ансамбли посвећени савременој музици попут Лондонске Синфонијете, Ансамбла Модерн, Ансамбла Ентерконтампорен, Њујоршке филхармоније, Камерне симфоније из Берлина и других. 

Нина Шенк спада у ред најинтереснатнијих и најактивнијих словеначких аутора савремене музике, а краси је сигуран композиторски рукопис, истовремено процесуалан и виртуозан, апстрактан и поетичан, везан за прoседее савремене музике и у јасном дијалогу са прошлошћу. По речима музиколога и уредника на Словенском радију, Приможа Трдана, у својим делима Нина Шенк показује да „верује традицији, принципима симетрије, равнотеже, а опет сакрива ове карактеристике бравурозним савременим писмом. Она своје партитуре записује изузетно прецизно, али такође зна када музика има користи од спонтаности и отворена је према могућностима импровизације. Она придаје важност виртуозности и агилности, а опет у својим делима често истражује мирне и статичне звучне просторе", завршава Трдан.

Уредница Ксенија Стевановић