Светске музичке позорнице

Дела Рихарда Штрауса (симфонијски фрагмент из балета „Легенда о Јосифу”, опус 63) и Антона Брукнера (Осма симфонија у це молу, верзија из 1890. године) изводи Луксембуршка филхармонија. Диригује Паво Јерви. Снимак је са концерта одржаног 18. октобра прошле године у дворани Филхармоније у Луксембургу.

Једночини балет Легенда о Јосифу, опус 63 Штраус је компоновао у периоду од 1912. до 1914. године за балетску трупу Сергеја Дјагиљева. Дело је писано по Хофмансталовом и Кеслеровом либрету, а инспирисано причом из прве Мојсијеве књиге Старог завета, која говори како је Јосиф у Мисиру продат као роб угледном Петефрију, Фараоновом дворанину.

Видевши како је Јосиф вредан и поуздан, Петефрије му је поверио да надгледа његово имање. Међутим, како је Јосиф, према библијском предању, био и човек „лепог стаса и лица", Петефријева жена се загледаше у њега и покушаше да га заведе. Балет је премијерно приказан 14. маја 1914. године у дворани Париске опере.

Брукнерова Осма симфонија постоји у две верзије – из 1887. и 1890. године – а дело је композитор посветио аустријском цару Францу Јозефу Првом. Премијерно је изведена 1892. године у Бечу, када је Бечким филхармоничарима дириговао Ханс Рихтер, а у публици су, између осталих, били и Хуго Волф и Јохан Штраус. Међутим, због своје комплексности и великих интерпретаторских захтева које је Брукнер ставио пред извођаче, дело је само два пута изведено за његовог живота. Америчка премијера је била тек 1909. године, док је публика у Лондону дело први пут чула 1929.

Емисију уређује Ирина Максимовић Шашић